tisdag 17 mars 2009

Bara några tankar

Läste precis en artikel på Aftonbladet, en av deras reportrar ska leva på socialbidrag i en månad, 97 kr om dagen efter räkningar. Efter de beräkningar som gjorts får hon sammanlagt ca 8300, där ingår hyra, a-kassa, lokaltrafikkort, el, hemförsäkring, fackavgift (dessa utbetalas mot räkningar), det hon får pengar till är:
Livsmedel: 1620 kr
Kläder och skor: 520 kr
Lek och fritid: 400 kr (får vuxna utan barn detta???)
Förbrukning: 110 kr
Hälsa och hygien: 260 kr
Tv, tele och tidning: 770 kr
När tv, tele och tidning är betalt är det alltså 2910 kr kvar.

Detta är faktiskt mer än en student får, med bidrag och fullt lån kan man få 7820 kr/månad men som alla studenter vet får man ju mindre i slutet av varje termin, visst man får mer i början men även om man sparar så täcker ju inte det. Sen är det ju sommaren, då får man ingenting. Jobba för mycket får man inte heller, då dras ju studiemedlet in, man ska straffas för att man pluggar och försöker försörja sig samtidigt, men vad ska alla dom som inte har föräldrar att gå till göra? Det minsta politikerna kan göra är faktiskt att ta bort fribeloppet. Jag kan alla motargument, fram för allt det där att studenter skulle jobba mer och bry sig mindre om skolan...
Och jag vet att det är frivilligt att plugga...

De senaste månaderna har vi nog lagt 2000 på mat per månad, för två personer, ingen lyx direkt men vi har inte ätit nudlar heller. Tjejen i artikeln visade i sin blogg upp en lunchlåda för 5,5, det var bara Tortellini. Jag räknade på en av våra middagar för ett tag sen, fisk, tillagad med lök, riven ost, färska champinjoner och bröd, till det pasta och saft att dricka, om jag minns rätt var det mindre än 20 kr per person och då kan man ju se vissa av de grejerna som onödiga. Man behöver faktiskt inte äta jättedåligt bara för at det är billigt. Men utan frys går det ju naturligtvis inte, det är ju storpack som gäller.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med!